Nyheder

Overblik: Sådan fordeles pengene for støtten til bredbånd

Sidste år oprettede Energistyrelsen en såkaldt bredbåndspulje, der har til formål at forbedre danskernes muligheder for hurtigere bredbånd. Puljen indeholder ikke mindre end 200 millioner kroner og skal fordeles over fire år ved hjælp af ansøgninger, der bliver sendt ind af udbydere, som har ideer til projekter, der kan gøre bredbåndsforholdene for virksomheder og privatpersoner i Danmark bedre. Her kan du læse, hvor i landet pengene er blevet fordelt for sidste år, og hvordan puljen giver beboerne hurtigere internet.

Vinderne er fordelt

Energistyrelsen har for fordelingsåret 2017 bearbejdet ikke mindre end 167 ansøgninger, hvor der blev ansøgt om sammenlagt 288 millioner kroner. I alt blev 80 millioner kroner delt ud af puljen til vinderne det første år.

De regioner, som har ansøgt om støtte til flest projekter, er Hovedstaden med 27 projekter, Syddanmark med 41 projekter, Midtjylland med 46 projekter og Region Sjælland med i alt 48 projekter, men faktisk vil S og DF have millionerne fordelt udenom de store byer. De mener, at landområderne har mere brug for støtten end København, Aarhus og andre store byer, hvor der i forvejen er hurtigt internet.

Ansøgningerne er imidlertid blevet gennemgået, og det er blevet besluttet, at 31 bredbåndsprojekter får støtte. Det betyder, at i alt 3739 adresser i 21 kommuner rundt omkring i landet vil få opgraderet deres nuværende bredbåndsforhold.

Angiveligt er der blevet søgt om meget forskellige beløb, hvor det laveste var 122.000 kr., og det højeste beløb var på 6,4 millioner kr.

Hvordan hjælper det på bredbåndet?

Formålet med bredbåndspuljen er som nævnt at forbedre danske borgeres adgang til hurtigere bredbånd, og dette gøres ved at installere hurtigere bredbånd i områder, hvor man ikke har adgang til mindst 10 Mbit/s i download og 2 Mbit/s i upload. Dette er særligt i landområderne uden for de store byer.

Et af de teleselskaber, som har ansøgt om støtte til et projekt, er YouSee og de har modtaget støtte til hele 17 projekter. På deres hjemmeside kan du finde en oversigt over forskellige bredbåndspakker, der kan give en ide om, hvor mange Mbit man egentlig behøver for at dække sine internetbehov. For eksempel er den helt hurtige pakke på 1000 Mbit, hvor man kan både downloade hurtigt og streame i allerhøjeste kvalitet. For at dække nogle af de basale ting, såsom at surfe på nettet, streame netflix læse nyheder og være på de sociale medier, kræver det 25 Mbit.

YouSee skal således være med til at forbedre bredbåndsforholdene hos en stor gruppe danskere sammen med en række andre teleselskaber.

Læs mere om bredbånd her

Hvis man ikke er tilfreds med resultatet af Energistyrelsens uddeling, kan man ligesom Syddansk Energi oprette sin egen lokale pulje, der har til formål at installere fibernet til borgere og virksomheder i Region Syddanmark.

For at læse og få flere detaljer om bredbåndspuljen samt de forskellige projekter, der er blevet givet støtte, kan du gå ind på Energistyrelsens hjemmeside her: ens.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *