Debat Nyheder

Men hvem har ansvaret på Facebook?

Det meste af den danske samfundsdebat foregår i dag ikke over avisernes debatlinjer eller hjemme over sofabordet – men over Facebook, verdens største sociale netværk.

Det bringer mennesker sammen som aldrig før, men særligt to ulemper har vist sig at følge med Facebook – i hvert fald som mediet er skruet sammen i dag.

Det første problem er, at folk har nemmere ved at tabe hovedet, når de sidder bag en computer. Vi skriver ting til hinanden på computeren, vi aldrig ville sige til hinandens ansigter. Dette så vi blandt andet i sagen om Muhammed, der blev fyret i Bilka efter et skænderi i en Facebook-gruppe var ekskaleret. De to personer indrømmede i en efterfølgende DR1-udsendelse, at de ikke ville tale sådan til hinanden under almindelige omstændigheder.

Den anden udfordring er, at vi lever i vores egne små bobler. Vi bliver bekræftet i, hvad vi i forvejen tror, men vi bliver ikke udfordrede.

En god og åben debat på begge sider af det politiske spektrum er en nødvendighed. Vi bliver udfordrede i vores holdninger fra personer, der ikke mener det samme som os – men derved ikke nødvendigvis ved mindre end os.

Når vi lukker os inde på Facebook får vi ikke denne udefrakommende effekt. Vi bliver i stedet bekræftet i det, vi tror i forvejen. Hvis vi mener udlændinge ikke hører til i Danmark og liker de opslag, der siger dette, vil Facebook vise os flere af den slags opslag. Det er sådan Facebook har lavet en stor forretning på at holde folk fanget – de får det, de gerne vil have.

Også selvom de de gerne vil have ikke er det, de har brug for.

Hvem har ansvaret for dette?

Næppe Facebook, der som privat firma er sat i verden for at tjene penge (hvilket de er gode til takket være de mange millioner Facebook annoncer, vi ser hver dag).

Det er os selv.

Vi skal turde lade os udfordre også uden for internettet.

Ellers sidder vi fast.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.