Debat Samfund

Mange mænd går i overgangsalderen uden at vide det – læs mere her

Der snakkes mest om kvinder, når der tales om overgangsalderen, men mænd oplever også en lang række forandringer med alderen. Faldende testosteron giver mænd gener som tab af muskler, hedeture og humørsvingninger.

Mænd i overgangsalderen

Når kvinder i 50-års alderen får hedeture, kender flere forklaringen, nemlig overgangsalderen. Flere mænd kan også have en tendens til at være hurtige til at kommentere på det. Men også flere mænd oplever i 45-55 års alderen at få en række kropslige forandringer, der ifølge flere læger og parterapeuter minder om kvindernes.

Mænd kommer også i overgangsalderen, det kommer dog bare sjældent så pludseligt som kvindernes. Omkring de 50 år begynder testosteronen i kroppen at falde lidt efter lidt. Ikke desto mindre vil mange mænd opleve, at det påvirker dem.

Hvad sker der egentlig med kroppen? 

Mænds kroppe reagerer forskelligt på tabet af det mandlige kønshormon. Nogle vil knap nok mærke forandringen, men andre oplever flere problemer. Listen af gener ligner i høj grad noget, som man eller forbinder med kvinders overgangsalder: hedeture, humørsvingninger, sløvhed, mindre sexlyst og virilitet, søvnproblemer, trykken for brystet og hjerteflimmer, mere mave fedt og tab af muskler, samt knoglemasse.

Der er næsten tale om, at man bliver teenager på ny. Der er de mange samme ting, som går igen. Dog skiller svækkelsen af sexlysten og hårtabet sig ud, fra de andre eller meget lignende ting. 

Mænds gener bliver overset af dem selv og deres omgivelser. Mænds overgangsalder er ikke en tilstand, som ret mange læger beskæftiger sig med i Danmark. Mænd bliver ofte overraskede når det for dem viser sig, at de er i overgangsalderen.

Gør hvad der skal til, for du er på pletten igen 

Mange mænd går og tumler med det alene og har måske ikke engang lyst til at tale med nogen om det, da det kan virke meget usikkerved, hvad der sker med ens krop. Det er en af de ting, som bør normaliseres, som så meget andet. Hvis man ikke ved hvad der er ved at ske med ens krop, kan man have lyst til at gemme sig lidt fra omverdenen. Det følges ofte med dårlig trivsel og manglende lyst og livsglæde, så meget, at det kan være svært at skille det ad.

I dag findes der mange kosmetiske behandlinger, som man kan få lavet. Der er heldigvis mindre og mindre fordomme omkring dette, hvilket betyder der ikke er nogen skam i af få fortaget en eventuel hårtransplantation. www.poseidon-klinikken.dk har en lang række behandlinger, som giver dig en flot hårpragt efter et eventuelt hårtab, som netop kan ske under overgangsalderen. Man kan få foretaget alt fra hårlinjetransplantation, skægtransplantation og øjenbrynstransplantation.

Der er heldigvis en del man kan gøre for at forbedre selvtilliden, som kan gå tabt i processen. Med bivirkninger som tendens til mavefedt og tab af muskelmasse trænger en del af de ramte mænd til at tabe sig. Det viser sig rent faktisk, at en lavere vægt og motion kan få de lave testosterontal til at rette sig. Når en mand taber sig og starter med at dyrke motion, vil kroppen ofte normalisere sig. Men det kan være svært at komme i gang, når kroppen er ramt af sløvhed. Kosten er også vigtig, og man skal ikke bukke under for sløvheden og lysten til federe kost.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *