Samfund

Hvordan står det egentlig til og hvad er konsekvenserne?

Det koster både staten, samfundet og den enkelte, en hel del, i takt med at tallene for stressede danskere er stigende. Der er 1,5 million ekstra fraværsdage pga. sygdom om året pga. stress. Dette sygefravær, som er grundet arbejdsbetinget stress, koster det danske samfund 27 mia. kr. årligt. Vi har som borgere, mange måder at håndterer det på, nogen bedre end andre. Det er vigtigt, at vi bliver bedre til at handle, når symptomerne viser sig.

Danskerne og stress

Stress er et stort problem i hverdagen for rigtig mange danskere, men trods denne viden, kan det være vanskeligt at sige noget helt præcist om udbredelsen og omfanget af stress blandt danskerne. Der er mange mindre undersøgelser, som kortlægger omfanget af stress i mindre grupper. Dog er der beklageligt vis hverken nyere nationale undersøgelser eller handlingsplaner, som afdækker udfordringerne på et mere generelt plan. Der hersker derfor en del forvirring og uenighed om. Hvor galt det står til.

  • Hver dag er 35.000 danskere sygemeldt pga. et psykisk dårligt arbejdsmiljø, som kan resultere i eksempelvis stress, udbrændthed, depression og psykosomatiske symptomer
  • 430.000 danskere, svarende til 10-12%, oplever symptomer på alvorlig stress i hverdagen.
  • Ca. 500.000 personer over 15 år, angiver de er meget stressede og nervøse.
  • Hver femte der bliver syg af stress, risikerer at miste sit job.

Tag hånd om problemet  

Der er mange forskellige måder, vi danskere behandler vores stress på, nogle bedre end andre. Undersøgelser viser særligt, at vi bruger alkohol som et middel mod stress, hvilket ikke er helt optimalt. Danskerne er ikke gode til at registrere alvoren af, at de ikke har det godt. Mange tror bare, at de har det dårligt og det går over med tiden.

Men intet går over, hvis man ikke vælger den rigtige måde at håndtere det på. Overraskende få benytter sig af de mange psykologer der specialiserer sig i netop, at ”helbrede” stress, depression og andre psykiske lidelser. www.terapinu.dk er en psykolog, som arbejder med den problematik du står overfor. Det er vigtigt at finde et sted, som tilpasser behandlingen efter dine behov. Tag kontakt til andre, der kan give dig den hjælp der skal til, for du kan få forløsning med det der er svært.

Hvordan bekæmper danskerne stress

Ifølge en ny undersøgelse af danskernes ferievaner føler stort set alle danskernes stress i større eller mindre udstrækning. Danskernes foretrukne kur mod stress er motion, naturoplevelser og ferie. Spørgeskemaundersøgelsen afslører også, hvad danskernes foretrukne kur mod stress består af. På førstepladsen ligger motion, som ganske rigtig er et effektivt middel mod stress, fordi fysisk overskud i mange tilfælde har det med at skabe mentalt overskud.

På de næste pladser følger henholdsvis søvn, naturoplevelser og hyggeligt selskab med familie og venner. Også en afslappende ferie rangerer højt på listen ligesom evnen til periodevis at gøre sig fri at sit arbejde ved for eksempel at slukke telefonen. Endeligt er også sex at finde på listen over de metoder, som danskerne bruger til at forebygge og bekæmpe stress. Sidstnævnte metode til stresshåndtering er dog væsentligt mere populær blandt mænd end blandt kvinder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *