Global

Hvordan kunne Trump vinde?

Siden det amerikanske præsidentvalg i november er der mange, der højlydt har protesteret og klaget deres nød, over den brovtende og til tider direkte ubehøvlede præsident, som Donald Trump er. ”Men hvordan kunne det ske?”, er vi mange der til stadighed spørger os selv. Hvordan kunne en på alle måde usympatisk og uerfaren person som Donald Trump komme ind og vinde verdens mest magtfulde embede, over en kvinde der på alle måder er en erfaren politiker? Svaret er måske mere nærliggende end man skulle tro.

Amerikanerne vil have forandring

Ikke siden den tidligere General Dwight D. Eisenhower blev præsident efter 2. verdenskrig har der været en præsident, som ikke tidligere har besat et politisk embede. Donald Trump har erhvervet sig som erhvervs- og tv-personlighed. Dette gør ham let genkendelig og gjorde ham i stand til at føre valgkamp uden nogen form for græsrodsbevægelse. Han navnegenkendelighed var fuldstændig fra dag 1.

Desuden repræsenterede Donald Trump et opgør med hele den politiske elite, der i mange år har styres USA. Stærke politiske dynastier, som Bush og Clinton har i årtier sat deres præg på den politiske scene. Medlemmer af disse dynastier bliver fra barnsben opdraget og presset ind i politik, med et eneste mål for øje. Præsidentposten. Dette har givet den almene amerikaner en åbenlys fjendtlighed overfor systemet og de mange forskellige politiske, medie og erhvervs-etablissementer, der år efter år får mere magt i landet. Donald Trump kom ind fra sidelinjen og var alt det, som Hillary Clinton ikke er.

Slut med den elitære karrierepolitiker

Uanset hvor ubehagelig, vulgær eller brovtende Donald Trump virker, så var det trodsalt mere naturligt og troværdigt, end demokraternes repræsentant Hillary Clinton, der måske var mere kontrolleret og forbeholden, men som på den anden side er levebrødspolitiker af værste skuffe.

Hendes store erfaring og vante gang i amerikansk politik endte med at blive en hæmsko for hende, da hun ifølge Trump repræsentere det etablerede system, der år efter år har tilranet sig magten. Det kan der dog også være noget om, da Hillary Clinton bestemt ikke er sen til at være skarp i kanten, hvis hun øjner en mulighed for at avancere politisk. Se blot hvordan Bernie Sanders, der i manges øjne havde været en oplagt kandidat til demokratisk kandidat, blev fejet til side af sit eget parti.

Nådessødet for Hillary Clinton kom dog for alvor, da chefen for FBI James Comey offentliggjorde, at FBI igen vil undersøge sagen om Clintons lemfældige omgang med fortrolige e-mails. Hendes troværdighed var lig nul og dette var Donald Trump ikke sen til at udnytte.

Summa summarum, så er Donald Trump en mand, der forstod den politikerlede og vrede der gemte sig i hjertet hos mange amerikanere. Hvad det så skal ende med henover de næste 3,5 år, er meget svært at sige med sikkerhed.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *