Samfund

Hold styr på økonomien når du skal skilles

Så snart beslutningen om en skilsmisse er taget, vil de første økonomiske spørgsmål finde frem. Økonomi fylder nemlig rigtig meget i mange skilsmisser, og det kan derfor være både smart og rart at få overblik over økonomien hurtigst muligt. Læs med her og få hjælp til hvordan du får styr på økonomien, når du skal skilles.

Hvad med boligen?

De fleste par der bliver skilt, bor sammen og har en fælles bolig. Et af de første spørgsmål der derfor melder sig ved en skilsmisse, er hvad der skal ske med boligen. Har I børn der har bedst af at blive boende? Er det realistisk at enten du eller din partner bliver boende? Hvordan ser økonomien ud hvis en af jer, eller måske jer begge, skal ud og finde ny bolig? For mange familier er boligen den tungeste udgift – og derfor også den udgift der lynhurtigt kan få økonomien til at ramle. Lige præcis derfor er det vigtigt at I sammen overvejer hvilke muligheder I har.

I forbindelse med at I skal flytte fra hinanden, skal I selvfølgelig også have delt boet. Det anbefales at begge parter har en advokat – især hvis der er uenighed eller hvis I har en indviklet økonomi. Mangler du en advokat der kan hjælpe dig gennem skilsmissen, kan du læse mere her.

Bliv ekspert i egen økonomi

En skilsmisse betyder også, at du nu skal stå alene med det økonomiske ansvar. For nogle kan det være overvældende og udfordrende – især hvis man ikke har været vant til at stå for budgetterne, betale regningerne eller have det store overblik over familiens indtægter, udgifter og lån. Det første skridt på vejen for at skabe din egen velfungerende økonomi, er derfor at tage stilling til, hvordan du gerne vil forme dit fremtidige liv. Hvilke ting prioriterer du højest og hvad kræver det økonomis?

At være alene om regningerne, vil ofte betyde et mindre økonomisk råderum i den daglige økonomi. Derfor er det en god idé at skabe overblik fra starten og udarbejde et detaljeret budget. Det skal indeholde alle faste indtægter og udgifter. Husk også at der er mange engangsbeløb forbundet med en skilsmisse – især hvis du flytter og lige pludselig mangler en del møbler.

Gæld og formue

Da du blev gift, fik du og din ægtefælle automatisk formuefællesskab, der er en automatisk formueordning, der gælder for alle ægtefæller. Når der er tale om formuefællesskab betyder det, at der ved et ægteskabs ophør vil ske en ligelig deling af den samlede formue. Er din formue efter bodeling større end din ægtefælles, skal du derfor betale differencen. Dette gælder selvfølgelig ikke, hvis I har underskrevet en ægtepagt før jeres ægteskab, eller før I blev skilt.

Ovenstående kan betyde, at enten du og/eller din partner får brug for at omlægge løn eller ændre på løbetiderne, for at økonomien hænger bedst muligt sammen. I forbindelse med dette kan det være en god idé at se på, hvem der skal være modtager, hvis din livsforsikring en dag kommer til udbetaling. Husk også at I ikke længere automatisk vil arve hinanden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *