Erhverv

Frankrigs ansættelsessystem står overfor Macron-revolution

Frankrig har store problemer. Landet har præsteret budgetunderskud på budgetkunderskud i 30 år – men nu skal der ske noget. Sådan lyder det fra de mange franskmænd, der har banet vejen for Emmanuel Macrons jordskredssejr ind i det franske parlament.

Et af de største problemer – og et af dem, Macron har meldt ud, han vil gøre noget ved – er, at det er svært at opsige medarbejdere i Frankrig.

De strikse regler er indført for at beskytte arbejdstageren. Før du kan gennemføre en opsigelse af medarbejder i Frankrig skal det godkendes ofte af flere lokale nævn, og du skal bevise, du har forsøgt at gøre plads til vedkommende i virksomheden. En opsigelse kan tage mange måneder eller år og koste et betragteligt beløb efterfølgende i fratrædelsesgodtgørelse.

Reglerne har haft en uheldig indvirkning for de franske arbejdstagere: Arbejdsgiverne tør nemlig ikke ansætte dem, fordi de er så svære at slippe af med – og så står det franske erhvervsliv stille!

Inspiration fra Danmark

Frankrig kigger blandt andet mod Danmark i jagten efter inspiration til et nyt system.

I Danmark har vi “flexi-curity” – en sammentrækning af flexibility (fleksibilitet) og security (sikkerhed).

Det betyder, at det er nemt for danske arbejdsgivere at opsige deres medarbejdere, hvis samarbejdet er dårligt eller konjunkturen går den forkerte vej. Til gengæld er medarbejderen sikret ved hjælp af de danske a-kasser og andre overførselsindkomster.

I Frankrig har de mange lignende overførselsindkomster og systemet ville derfor komme til at minde om det danske ved at fjerne de mange, strikse regler for opsigelser.

Fagforening har sejret ad helvede til

Den største hindring i vejen er den magtfulde franske fagforening.

Fagforening ønsker ikke vilkårerne forringet for deres medlemmer og har ikke indset, at en lempelse af reglerne vil bidrage positivt til at få flere i job end før.

Det er den stærke fagforening, der har stoppet tidligere forsøg på at gøre noget ved reglerne, men der er bedring i sigte:

Macron er nemlig ikke alene præsident, men har også flertal i parlamentet og ser derfor ud til faktisk at kunne få gennemført meget af sin ønskede politik.

Den kommende tid i Frankrig bliver spændende at følge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *