Samfund

Facebook skandalen – sådan passer du bedre på dine personlige data

Databeskyttelse er kommet på mange danskeres dagsorden efter Facebook skandalen har taget alle overskrifter i løbet af den seneste uge. De fleste danskere gør dog heller ikke meget for at beskytte deres egen date, men du kan faktisk gøre meget for at beskytte dine data online, som du kan læse mere om her.

Facebook skandale har sat fokus på beskyttelse af privat data

Facebook skandalen om data læk har i løbet af den sidste uge taget alle overskrifter i Danmark, og det er der også god grund til.

Facebook er for alvor kommet i alles søgelys efter det kom frem at der er blevet misbrugt data fra Facebook. Det var i forbindelse med en kampagne ved valgkampen at der er blevet misbrugt data fra Facebook.

Der er blevet lækket mange Facebook brugers data til konsulentfirmaet Cambridge Analytica. Dataen er blevet brugt i forbindelse med en valgkampagne for Donald Trump.

Det er primært brugere i USA som er blevet ramt af lækket, men også mange danskere har fået misbrugt deres data.

Du kan gøre meget for at beskytte dine egne data

I forbindelse med datalækket fra Facebook er mange danskere blevet mere opmærksomme på, hvordan de kan passe bedre på deres data online, hvilket der faktisk er gode muligheder for, hvis man er opmærksom på, hvordan man bruger sociale medier i ens dagligdag og internettet generelt. Nedenfor får du vores tre bud på, hvad du blandt andet kan gøre for at passe bedre på dine data:

Brug plugins til at beskytte data i din browser

Det første, som du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil passe bedre på dine personlige data, er den dataindsamling der sker via din browser. Når du bruger internettet, bliver der, blandt andet via cookies, indsamlet forskellige data om dig.

Cookies har utrolig mange nyttige funktioner, men kan også bruges til at indsamle data, som du måske ikke vil have. Hvis du gerne vil være fri for dataindsamlingen, kan du installere forskelliege plugins, som fx Ghostery eller DoNoTrackMe.

Pluginsene kan forhindre dataindsamling, fx fra Facebooks Like-knap men kan ikke gøre noget, når du er logget ind på Facebook.

Køb kun ind på krypterede hjemmesider

Det næste tip, når det handler om datasikkerhed, er kun at indtaste oplysninger om dig selv på krypterede side. Du kan se at en side er krypterede ved at der står ”https” og ikke kun ”http”. Det er især vigtigt at holde øje med, når du handler ind online og fx indtaster dit kortnummer.

Hvis du fx er ved at betale for mobil reparation, er det vigtigt at siden er krypteret for at din sikkerhed er i top. I det tilfælde kan du fx benytte telerepair.dk der bruger en SSL-krypteret side til betaling og generelt har meget fokus på sikkerhed, så du roligt kan indlevere din mobil til dem. Telerepair kan du læse mere om her hos Ownr.dk Danmarks nye “scout” indenfor virksomheder. Gå til forsiden.

Pas på med offentlig WiFi

Et tredje tip til at beskytte dine data, er at passe på med offentlig WiFi. Når du er ude, er der mange steder, fx på caféer eller i toget, hvor der er gratis WiFi, men det er vigtigt at passe på med at indtaste personlig data, når du er logget på et WiFi som mange andre personer også har adgang til.

Ud over de råd vi har givet her, er det vigtigt generelt at være opmærksom, når du færdes online for at passe på dine data. Det er fx vigtigt at være opmærksom på falske e-mails og sms’er.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.