Samfund

Den største konflikt mellem investor og iværksætter

Hvis du er iværksætter ved du at man elsker ens egen virksomhed næsten ligeså meget som sin baby. I mange tilfælde kan det være nødvendigt at få penge fra en investor for at få den op at køre. Investorer har ofte en kortere periode til at få et godt afkast på deres investering. Problemet opstår når der er forskellige interesser mellem investor og iværksætter, hvilket vi vil kigge nærmere på i denne artikel.

Iværksættere er for ivrige efter at få en investering

Iværksættere har en speciel mentalitet. De er evige optimister og har en evne til at se deres egne virksomhed som jordens centrum. Succesraten for at ens nyopstartede virksomhed er meget dårlig, og arbejdstimerne er meget lange. Belønningen for succes er dog stor, hvilket gør at disse specielle individer trodser oddsene, hvilket er det der gør at teknologien i verden udvikler sig.

Problemet for mange iværksættere, som har brug for kapital til at starte deres virksomhed, er at der er langt flere virksomhed der har brug for kapital end investorer der kan give kapital. Det stiller ofte iværksætteren i en dårlig forhandlingsposition, hvor de ofte glemmer at forventningsafstemme med investoren.

 

Investorer skal tænke mere langsigtet

En investor, som enten arbejder for et venturekapitalfirma eller som en business angel, har et primært mål om at få et så stort afkast på sine investeringer som muligt.

En investor vil gerne have sit afkast over en periode på 5 år cirka.

Udfordringen for en investor der investerer i nye virksomheder er at størstedelen af dem går konkurs. Deres afkast kommer derved fra en lille del af deres investeringer, hvilket gør at de skal maksimere værdien over en kortere årrække.

Investoren skal derfor prøve at hjælpe iværksætteren der oftest har en mere langsigtet plan for sin virksomhed, end investoren

 

En gammel matematiker har løsningen til konflikten

Der er masser af startups der er finansieret af en investor, der bliver succesfulde, og hvor begge parter er glade. Det er muligt at skabe et godt forhold mellem investor og iværksætter.

Måden forholdet mellem de to parter bliver succesfuldt, er ved at tage udgangspunkt i matematikeren John Nash teori om ligevægt.

Teorien går ud på at når de to parter skal opnå en position, hvor ingen af dem vil være bedre stillet i en anden position, vinder begge parter.

I praksis kræver det at begge parter bliver dygtige til konflikthåndtering, så de hele tiden kan sikre sig at de opnår en Nash-ligevægt. Som udgangspunkt vil en Nash-ligevægt mellem de to parter kræve at investoren får et så højt afkast på kort sigt, mens at iværksætteren fr lov til at realisere sine langsigtede drømme samtidigt.

Hvis der er Nash-ligevægt mellem de parter i alle startups med finansiering vil en langt større del af virksomhederne opnår succes både på kort og lang sigt.

 

Samfundet er den store taber i konflikten

Problemet for samfundet når investor og iværksætter ikke opnår en Nash-ligevægt er at innovation går langsommere. Iværksætteri er vejen til innovation. Investeringer driver i stor grad økonomien. Både iværksætteren og investoren er vigtige for samfundet da de skaber vækst, jobs og et bedre liv for alle. Det er derfor nødvendigt for både individerne der er involveret i virksomheden, men også resten af samfundet at de to parter bliver dygtigere til at arbejde sammen mod fælles mål der er bedst for alle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.