Debat Nyheder

Den historiske blasfemiparagraf er en saga blot

Venstre har med afskaffelsen af den mere end 150 år gamle blasfemiparagraf fjernet en institution i grundloven. Det var dog bestemt ikke kun venstre, da Socialdemokratiet var det eneste parti, der stemte imod.

Kun lille direkte betydning

Dette betyder, at danske domstole ikke længere kan afgive domme for at religionskrænkelse. Siden paragraffen blev indført har det dog i praksis været meget småt med domme. Kun to gange er den blevet fældet og begge gange omkring krigstiden er 1930’erne og 1940’erne. Derudover har der seks gange været sager, men som ikke har haft nogle decideret konsekvens.

Derfor har afskaffelsen dog ikke nogle stor direkte betydning. Fortalerne for afskaffelsen hæfter sig dog ved, at det er af mere symbolsk værdi

Sejr for ytringsfriheden

Selvom afskaffelsen er sket til trods for, at politiets efterretningstjeneste (PET) har advaret om, at det kan have sikkerhedsmæssige konsekvenser, mener de fleste politikere, at en friere og mere fordomsfri debat om religioner vægter højere.

Justitsministeren Søren Pape understregede dette, da han efter afskaffelsen fortalte, at ytringsfriheden bliver sat højest, og at man skal have lov til at ytre sig.

Ydermere sagde han, at man skal beskytte mennesker og ikke guder eller ting på den måde.

En fremtidig sag med en koranafbrænding

Som beskrevet ovenstående er det ekstremt sjældent, at paragraffen er praktiseret, men debatten fik nyt liv, da en 42-årig mand blev tiltalt efter have lagt en video på nettet, hvor han brænder koranen af.

Under et interview forklarede manden sig nærmere. Han hævder, at afbrændingen ikke har noget at gøre specifikt med koranen, men at han også har brændt biblen og det nye testamente af, men at det bare ikke blev slået op på internettet. Derudover siger han, at beslutningen blev taget efter at have læst koranen, hvor han vurderede den til at være en såkaldt hadmanual, og at han ikke kan se noget galt i at brænde sine egne ejendele af.

Manden blev tiltalt inden afskaffelsen, og han er derfor stadig under anklage. Sagen begynder i retten i juni.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.