Samfund

Danskerne vil have økologi

Henover de seneste 10 år er der sket en nærmest eksplosiv stigning i antallet af økologiske varer på hylderne i de danske supermarkeder. Faktisk vier en ny analyse fra Dansk Statistik at der mellem 2005 og 2015 skete tredobling i salget af økologiske produkter. Man ser det især hos højtuddannede danskere med børn, der er bosat i hovedstadsområdet.

Men hvorfor er det, at vi vil have så meget økologi ind i vores hverdag? Er det virkelig så meget bedre og er der slet ingen problemstillinger, når det kommer til økologi?

Økologiens mange fordele

Der er ingen der kan være i tvivl om, at det er langt sundere at købe økologisk. Selv den mest forhærdede modstander af økologiske varer kan ikke benægte, at manglen på sprøjtemidler er en god ting. Økologi bygger nemlig på forsigtighedsprincippet, hvor man ikke benytter nogen sprøjtegifte og pesticider. Dette er fordi, at man ved, hvilken virkning disse gifte har på vi mennesker.

Desuden er det gang på gang vist, at de økologiske varer smager bedre og indeholder flere næringsstoffer. Især de økologiske grøntsager indeholder langt mindre vand pr. kg end ikke økologiske grøntsager. Dette giver mere smag og flere vitaminer, hvilket jo er en voldsom fordel.

For de, der kæmper en kamp for bedre dyrevelfærd, så er økologien en kærkommen ting. På økologiske landbrug, er det meget vigtigt, at dyrene har ordentlige forhold, så de kan bevæge sig frit rundt og ikke fyldes med medicin og antibiotika.

Det lyder jo næsten som en drøm, der bliver til virkelighed med økologi, men det har bestemt også sine omkostninger.

Bagsiden af medaljen

Den mest åbenlyse ulempe ved økologi er naturligvis, at de ofte er meget dyrere end varer fra konventionelle landbrug. Faktisk kan man nemt opleve at en vare bliver både to og tre gange dyrere, fordi den har det lille røde mærke, der viser at den er økologisk. Det siger naturligvis sig selv, at den hensyn der tages til sundheden og naturen koster ekstra for landmændene og producenterne, men ofte virker det også som om nogen forsøger at spinde guld på danskernes ønske om at leve sundt.

De økologiske varer er ikke tilsat en masse forskellige stoffer, så man vil også opleve, at deres holdbarhed er noget lavere end tilsvarende produkter, der ikke er økologiske. Dette er måske ikke så meget en ulempe, som en ting man bør være opmærksom på.

En af de ting, som økologiens forkæmpere ofte glemmer er, at hvis alle i hele landet skulle spise økologisk og vi samtidig skulle eksportere i det omfang vi gør i dag, så ville Danmark simpelthen være for lille.

Der er som sagt både ulemper og fordele ved økologien, men det ændrer ikke på, at danskerne køber økologisk som aldrig nogensinde før og det er næppe en tendens, der kommer til at ændre sig i fremtiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.