Debat

Danske politifolk får PTSD

Lidelsen PTSD eller Post Traumatic Stress Disorder er typisk noget, som man forbinder med udsendte soldater, der har oplevet voldsomme angreb, eller med ofre for overgreb af forskellig art. Det er noget, der ikke burede opstå i dagligdagen og som burde have al den hjælp, som vi overhovedet kan give. Men virkeligheden forholder sig noget anderledes.

Politiets hverdag er hård

De danske politifolk er nogen af dem, der udsættes for mest pres i hele landet. Det gælder ikke bare det fysiske pres, der ganske naturligt føler med det at håndhæve loven, men også det psykiske pres. Som de der ofte er først på stedet til uhyggelige opgaver, er det naturligt, at de kan begynde at få stress eller værre.

Politiets hverdag er en voldsom en af slagsen, med alt fra trafikulykker og selvmord, til skyderier og bestialske mord. Det er noget, der kan være meget voldsomt og det sætter sine spor på den menneskelige psyke. Ydermere sker det ofte, at politielever bliver sendt med på den salgs opgaver, hvor en situation pludselig tager en voldsom drejning. Det er bl.a. sket i 2004 under den store Fyrværkerikatastrofe i Seest, hvor 800 tons fyrværkeri brød i brand og eksploderede. Men også i grusomme mord/selvmordssager. For en ung politielev, der ikke er forberedt eller har erfaring med den slags, kan det være en meget voldsom oplevelse, der sætter sine tydelige spor.

Derfor er flere politifolk nu trådt frem med deres historier, for at få sandheden frem om politiets hverdag og de spor det sætter på psyken. For slet ikke at tale om de manglende tilbud på hjælp.

Vil sidestilles med soldaterveteraner

Når soldater sendes i krig, så ved man, at de kan komme til at opleve voldsomme ting. Ildkampe, den konstante risiko for at blive angrebet, døde kammerater og meget mere. Derfor er man meget opmærksom på, at disse soldater få den fornødne hjælp, når de kommer hjem fra en udsendelse. Viser de symptomer på PTSD, så findes der tilbud om hjælp. Det samme er sandt om ofre for misbrug, voldtægt og lignende.

Men de danske politifolk har ingen tilbud af den art. Hvor en soldat måske er i krig et halvt år af gangen, så er en betjent i krig hver eneste dag. En betjent ved aldrig hvad dagen kommer til at byde på, om de skal hjælpe en ældre person hjem eller om de ud til et mord. Det kræver en psyke ud over det sædvanlige. Derfor mener politifolkene selv, at de bør sidestilles med krigsveteraner, og bør have adgang til den samme hjælp.

Bør soldater og politifolk ligestilles, når det kommer til hjælpe for PTSD? Glemmer vi de kvinder og mænd, der skal håndhæve loven?

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.