Erhverv

Bliv klogere på de mange selskabstyper

Når man skal starte en ny virksomhed, er det utrolig vigtig, at man gør sig nogle overvejelser i forhold til valg af selskabskonstruktion. Det kan måske virke lidt underordnet, og det kan samtidig også være svært at kende forskellen mellem de forskellige selskabstyper, men det kan altså have indflydelse for, hvordan ens firma senere vil udvikle sig.

Dog er man selvfølgelig nødt til at have en form for viden i forbindelse med muligheder for at skabe den rette selskabskonstruktion. Når man skal vælge mellem disse typer af selskaber, vil der være nogle forskellige faktorer, som man særligt kigger på, og som kan være med til at beslutte, hvilket selskab man skal vælge.

Der er fordele og ulemper ved alle firmaer, og det vil afhænge af selve firmaer, når man skal beslutte sig for en selskabskonstruktion. Det kan også være, at man allerede har et firma, men at man ønsker at ændre konstruktionen. Uanset hvad grunden er, så er det nødvendigt, at man har en form for baggrundsviden, så man kan lave et kvalificeret valg.

En af de første ting, som man selvfølgelig vil kigge på, vil være det økonomiske aspekt. En af de ting, der særligt skiller de forskellige selskabstyper fra hinanden, er, hvor meget man skal ligge i kapitalindskud. Hvis man ikke har et succesfuldt firma i forvejen eller en kæmpe opsparing i banken, har man sjældent lyst til at smide en masse penge i forretningen. Dette gælder også, hvis man ikke er helt sikker på, hvor succesfuld forretningen egentlig vil blive.

Hvis man står i en situation, hvor man ikke ønsker at smide for mange penge i indskudskapital, kan det være en fordel at vælge et selskab såsom et iværksætterselskab, hvor man kan stifte et firma for nærmest ingen penge, og derudover ikke har behov for en stor kapital. Et andet bud kunne være et anpartsselskab, som man kan stifte, hvis man har et kapitalindskud på 50.000.

Fordele ved at vælge selskab med høj kapital

Umiddelbart lyder det måske fjollet, at man bevidst skulle vælge at stifte et selskab, hvor der er behov for en høj startkapital. Der er mange penge og miste, og det kan også være nødvendigt, at man tager ud og låner penge eller lignende. Dog er der fordele ved at stifte selskaber såsom aktieselskaber, hvor det kræver 400.000 i indskudskapital.

Det handler nemlig i høj grad om markedsføring, og ønsker man at handle med de store drenge, skal man selvfølgelig signalere, at man har styr på sin forretning, og dermed har råd til at betale alle disse penge i indskudskapital. Dog betyder det selvfølgelig ikke, at man ingen chance har, hvis man beslutter sig for at stifte en af de andre selskabstyper.

Forskellige regler afhængig af selskabskonstruktion

Udover, at der selvfølgelig er det økonomiske perspektiv, findes der også regler, der er bestemt specifikt i forhold til den selskabstype, som man vælger. Eksempelvis er der en lang række regler, når man snakke om aktieselskaber, der omhandler, hvordan forretningen skal fungere i forhold til direktion og bestyrelse. Hvis man derimod overvejer at starte en enkeltmandsvirksomhed, vil man opleve, at der hverken vil være bestyrelse eller direktion.

Dog har man fortsat mulighed for at ansætte folk. Derudover skal man også overveje, hvilke regler der er i forhold til hæftelser, da det er vigtigt at kende til mulighederne i tilfælde af, at firmaet skulle gå konkurs.

I de fleste tilfælde hæfter man sig kun ved de penge, som man har lagt i forretningen, det vil altså sige, at det umiddelbart ikke har store konsekvenser for ens økonomi. Dog vil man ved eksempelvis enkeltmandsvirksomheder opleve, at man hæfter personligt, og dermed overtager firmaets gæld.

Husk: Uanset hvilken selskabstype du vælger, bør du få en ejeraftale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *